;)
MARTA: Zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω. Wiedząc, że P(A) = 3/7, P(B) = 5/7 , P(AuB) =
6/7, sprawdź:
a) czy zdarzenie A jest przeciwne do zdarzenia B
b) czy zdarzenia A i B się wykluczają
22 mar 21:03
MQ: a) Nie, bo P(A)≠1−P(B)
b)Nie, bo P(A)+P(B)>1
22 mar 21:09
pigor: ... no to np. tak :
a)
P(B')=1−P(B)=1−
57=
27 ≠ P(A)=
37 ... NIE

b)
P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(AUB)=
37+
57−
67=
27≠ 0 , więc NIE

. ...
22 mar 21:11
MARTA: A można dokładniej o co chodzi
22 mar 21:11
MQ: a) Jeżeli zdarzenia są przeciwne, to ich prawdopodobieństwa muszą dać w sumie 1.
b) Jeżeli zdarzenia się wykluczają, to nie mogą mieć części wspólnej −− pigor wyliczył ci
prawdopodobieństwo części wspólnej −− ponieważ wyszło ≠ 0, to jest część wspólna −− u mnie
interpretacja jest następująca: ponieważ suma prawdopodobieństw jest większa niż 1 więc musi
być część wspólna.
22 mar 21:23