Funkcja wymierna.
manioka: | | x−1 | | x−1 | |
Dla jakich argumentów funkcje F(x)= |
| oraz G(x)= |
| przyjmują tę samą |
| | 2x+5 | | 3x+2 | |
wartość? Ile ta wartość wynosi?
Przyrównałam do siebie obie funkcje, zrobiłam działanko i nie wyszło, więc zapewne trzeba
inaczej, tyle że nie mogę wpaść na prawidłowy sposób. Pomoże ktoś?
22 mar 21:03
Dawid: Nie inaczej tylko tak. Najpierw dziedzina.
22 mar 21:05
pigor: ... z warunków zadania : D
F={x∊R: x≠−
52} oraz D
G={x∊R: x≠
23} ,
więc
DF∩G=R\{−52,23} i w tej dziedzinie
F(x)=G(x) ⇔
| | x−1 | | x−1 | |
|
| = |
| ⇔ (x−1)(3x+2−2x−5)=0 ⇔ (x−1)(x−3)=0 ⇔ x=1 lub x=3 , |
| | 2x+5 | | 3x+2 | |
czyli ⇔
x∊{1,3} ⊂ D
F∩G , a wartość ta , jest wtedy :
F(1)=G(1)=0 lub
F(3)=G(3)=211 ...
22 mar 21:33