Równania wykładnicze
Werterka: Proszę o pomoc w dwóch równaniach wykładniczych:
a) 102x+1−102x−1=990√10
b)9x+32x+1=16
22 mar 20:56
krystek: | | 1 | |
10*102x− |
| *102x=990√10 |
| | 10 | |
22 mar 20:59
krystek: 9x=32x
32x+3*32x=16 ⇒ 4*32x=16 ⇒
22 mar 21:01
krystek: Czy w drugim równaniu nie powinno być =12 lub inna?
22 mar 21:03
Werterka: Nie, ma być =16. Pewnie wyjdzie z tego logarytm i tyle

. Ale mam pytanie do podpunktu a −
doszłam do momentu 10
2x=100
√10 i co dalej? Jak to przekształcić?
22 mar 21:05
Werterka: Sorry, nie było pytania!
22 mar 21:06
Werterka: Ale w tym przykładzie to już naprawdę nie mam zielonego pomysłu:
8x+1−(1/4)2x−3<0
22 mar 21:27
Werterka: Ale w tym przykładzie to już naprawdę nie mam zielonego pomysłu:
8x+1−(1/4)2x−3<0
22 mar 21:27
krystek: doprowadź do podstawy 2 i zobacz co otrzymasz.
22 mar 21:29
Werterka: Ok. próbuję

.
22 mar 21:31
Werterka: Dzięki za pomoc, wszystko piękni wyszło

.
22 mar 21:33
Werterka: *pięknie
22 mar 21:33
krystek:
22 mar 21:33