pomocy
OOOOOooooo9: W trapezie ABCD podstawy mają AB=12cm i CD=13cm, a ramię AD ma 6cm. O ile cm należałoby
przedłużyć ramię AD, aby przecięło się z przedłużeniem ramienia BC?
12 kwi 16:00
Basia:

AB = 12
CD =13
AD = 6
AB || CD
DO = DA + AO = AD + AO = 6 + AO
z tw.Talesa
12*(6+AO} = 13*AO
72 + 6AO = 13AO
72 = 7AO
12 kwi 16:16
tim:

TaleS?
x + 6 x
−−−−−− = −−−−−
13 12
12 kwi 16:16
Basia: Tales Tim, Tales !
12 kwi 16:18
tim: 12*(6+AO} = 13*AO
72 + 6AO = 13AO <−−−−−−− Coś źle.. Basiu
12 kwi 16:18
tim: Czyż nie?
12 kwi 16:24
OOOOOooooo9: a mi wyszło 72cm bo:
x + 6 x x
−−−−−− = = −−−−−
13 12
13x= 12x + 72
x= 72
chyba dobrze, nie?
12 kwi 16:25
tim: 72, tak.. Basia się "rąbnęła"
12 kwi 16:26
12 kwi 17:23
tim: 12(x + 6) = 12x + 72

Czyż nie?
12 kwi 17:31
tim: A u ciebie wyszło
12(6 + x) = 72 + 6x
12 kwi 17:45
12 kwi 17:51
tim: Już straciłem wiarę w swoją wiedzę
12 kwi 18:49
OOOOOooooo9: no to wreszcie jaki wynik ?
12 kwi 19:17
tim: 72
12 kwi 19:33