ciag arytmatyczny
kasia: czesc mam zadnaie i nie wiem jak je obliczyc: znajdz wyraz ogolny ciagu arytmetycznego (an)
22 mar 20:56
Dawid: Dowolnego?
a2=a1+r
a3=a2+r=a1+2r itd
Można zauważyć analogie że an=a1+(n−1)r
22 mar 21:08
kasia: dziekuje a cos wiecej
22 mar 21:10
kasia: tak dowolnego
22 mar 21:11
kasia: oj przepraszam ale chyba nie podalam calego zadania

znajdz wyraz ogolny ciagu aryt.
(an)wiedzadz ze a6−a2=−2 i a2/a4=4/2
22 mar 21:13
kasia: przepraszam jeszcze raz

czy moge liczyc na pomoc?
22 mar 21:16
balbina: Prosze o pomoc: znajdz wyraz ogolny ciagu aryt.
(an)wiedzadz ze a6−a2=−2 i a2/a4=4/2
22 mar 21:24