oblicz prawdopodobieństwo
LOW: na kazdej lekcji nauczyciel wybiera losowo do odpowiedzi 4 uczniow. W pewnej klasie jest 10
chlopcow i 6 dziewczyn. Oblicz prawdopodobienstwo ze nauczyciel wylosuje conajmniej jednego
chlopca.
Pomozcie z tym zadaniem, czy to zadanie mozna robic drzewkiem czy sie wylicza poprostu?
22 mar 20:48
krystek: Ω=N{16}[4}
A=1−A' A' ani jednego chłopca
22 mar 20:51
Eta:
R−m 16 uczniów ( mała ta klasa
| | | | 16! | |
|Ω|= | = |
| =.......... |
| | | 4!*12! | |
A −− co najmniej 1 chłopak
Wprowadzamy zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− nauczyciel wybrał same dziewczyny
P(A
')=.....
P(A)= 1− P(A
') =............ dokończ
22 mar 20:54
LOW: Ok P(A')=15
Jak obliczyć P(A)? = 1−15 ?
i dlaczego A to co najmniej 1 chłopak
22 mar 21:08
Dawid: Myśl. A przez Ω dzieliłaś moc zbioru A?
22 mar 21:12
22 mar 21:15