:)
malwinaaa2589: Wykaż, że odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku
trójkąta i równy połowie tego boku.
12 kwi 15:53
Basia:
ABC trójkat
M środek AC
N środek BC
| | MC | | AC2 | | 1 | |
stąd: |
| = |
| = |
| |
| | AC | | AC | | 2 | |
czyli tr. MNC jest podobny do tr.ACB bo kąt C jest wspólny (cecha bkb)
| | MN | | MC | | 1 | |
czyli |
| = |
| = |
| |
| | AB | | AC | | 2 | |
równoległość wynika bezposrednio z tw.odwrotnego do tw.Talesa
12 kwi 16:04
malwinaaa2589: dzięki wielkie
12 kwi 16:06