Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego
Pete: Proszę o pomoc:
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (bn), w którym b1 + b4 = 27 i
b2−b3+b4=18.
22 mar 20:23
22 mar 20:28
Pete: Nie mogę coś jednak zredukować równania do jednej niewiadomej

Jak to zrobić?
22 mar 20:30
Dawid: A jakie już masz równania?

a
n=a
1+g
n−1
wyciagasz to "a
1" dzielisz stronami masz samo q
22 mar 20:33
krystek: a1+a1*q3=27
a1*q−a1q2+a1q3=18
______________
a1(1+q3)=27
a1(q−q2+q3)=18
____________
22 mar 20:34
Eta:
1/ b
1+b
1*q
3=27 ⇒ b
1(1+q
3)= 27 oraz 1+q
3= (1+q)(1−q+q
2)
| | 27 | |
to: b1(1+q)(1−q+q2)= 27 ⇒ b1*(1−q+q2)= |
| |
| | 1+q | |
2/ b
1*q −b
1*q
2+b
1*q
3= 18 ⇒b
1*q(1−q+q
2) = 18
i teraz z 1/ do 2/ podstawiamy:
teraz dokończ
22 mar 20:36
Pete: No taką postać to ja już mam − tak jak pisałem − nie mogę pozbyć się tego "b1". Nie wiem jak
to zrobić. Przecież jak podzielę przez "b1" to będę miał np.: 21/b1.
22 mar 20:38
Pete: Dzięki Eta
22 mar 20:38
22 mar 20:40
Pete: Ok. Dziękuję bardzo wszystkim

q=2

b
1=2
22 mar 20:46