parametr m
fgh: Dana jest funkcja y = mx2 + mx + 1. Wyznacz wzór funkcji, która każdemu parametrowi m
przyporządkowuje sumę miejsc zerowych tej funkcji oraz podaj jej dziedzinę.
22 mar 20:12
MQ: y=a(x−x1)(x−x2)=a(x2−(x1+x2)*x+x1*x2))
U nas
y=m(x2+x+1m)
Stąd suma miejsc zerowych wynosi 1
A dziedzina wtedy, gdy Δ≥0
22 mar 20:20
MQ: Tfu, tfu! Pomyłka!
Suma miejsc zerowych wynosi oczywiście −1
22 mar 20:24
Basia:
nieprawda;
dla m=0 mamy funkcję stałą, która nie ma miejsc zerowych
a dla m≠0
Δ=m2 − 4m = m(m−4)
i może być i ujemna, i dodatnia, i równa 0
Δ> 0 ⇔ m∊(−∞,0)∪(4;+∞)
Δ=0 ⇔ m=4 (nie wtedy gdy m=0, bo dla m=0 nie ma delty)
Δ<0 ⇔ m∊(0,4)
stąd:
0 dla m∊<0,4)
f(m) = 1 dla m=4
2 dla m∊(−∞,0)∪(4;+∞)
D = R
22 mar 20:25
Basia:
a też źle;
sumę a nie liczbę
D = (−
∞;0) ∪ (4;+
∞)
bo tylko wtedy te miejsca zerowe są dwa i można mówić o ich sumie
f(m) = −1
ale tylko w dziedzinie jak wyżej
22 mar 20:32
MQ: Basia przeczytaj sobie treść zadania:
"sumę miejsc zerowych"
Ty to interpretujesz jako suma liczby miejsc zerowych
Ja to interpretuję jako sumę wartości miejsc zerowych
Jeżeli jest pytanie o dziedzinę, to raczej chodzi o moją interpretację, bo w twoim przypadku
odpowiedź o dziedzinę jest trywialna
22 mar 20:34
Basia:
ciekawe jak zsumujesz te miejsca zerowe, których nie ma
np. dla m=1
22 mar 21:14
MQ: m=1 wyklucza Δ>0
Rzeczywiście walnąłem się tylko przy warunku na Δ, bo dałem Δ≥0, przyjmując, że dla Δ=0 mamy
dwa zdegenerowane pierwiastki, a tego w szkole średniej tak nie interpretują.
22 mar 21:19