rozwiaz równanie
nika: 3x2+5x2−12x−20=0
22 mar 20:11
Basia:
3x3 − 12x + 5x2 − 20 = 0
3x(x2−4) + 5(x2−4) = 0
dalej licz sama
22 mar 20:14
fgh: 3x2 − 12x + 5x2 − 20 = 0
3x(x−4) + 5 (x− 4) = 0
(3x + 5) (x−4) = 0
3x+5 = 0 i x−4 = 0
x = − 53 i x = 4
22 mar 20:15
fgh: o przepraszam powinno być (x2 − 4) i wtedy x = 2
22 mar 20:16
Basia:
nie jestem pewna; nika napisała 3x2, ale wydaje mi się, że to miało być 3x3
dlatego tak napisałam
22 mar 20:17
Eta:
Myślę,że miało być: 3x3 +5x2−12x−20=0
Grupujemy i wyłączamy wspólny czynnik przed nawias
np: x2(3x+5) −4(3x+5)=0
(3x+5)(x2−4)=0
(3x+5)(x−2)(x+2)=0
dokończ .......
22 mar 20:18