oblicz miare kata a wiedzac ze
kwadrat: bardzo prosze o pomoc
oblicz miare kata a wiedzac ze :
a) sin2a = √2 /2
b) 3 + √3 tg2a = 4
22 mar 20:08
krystek: | | π | | π | |
2α= |
| +2kπ lub 2α=π− |
| +2kπ wylicz α |
| | 4 | | 4 | |
22 mar 20:11
kwadrat: a mogl bys to jakos jasniej wytlumaczyc bo szczerze mowiac nei rozumiem z tego nic ; ) skad to
sie wszystko wzielo?
22 mar 20:15
krystek: | √2 | | π | |
| ⇒sin45 lub w łukowej |
| a sin dodatni w II ćwiartce stąd 180−45 |
| 2 | | 4 | |
22 mar 20:19
krystek: Musisz opanować proste równania tryg:
sinx=sin30 lub sinx=sin(180−30)
x=30+2*360 lub x=150+k*360
22 mar 20:23