Trójkaty.....
malwinaaa2589: Wykaż, że odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku
trójkąta i równy połowie tego boku.
12 kwi 15:46
kimi:
Założenie: IAEI = IECI i IBFI = ICFI
Teza: AB II EF i IEFI =
12 IABI
Dowód :
ICEIIACI =
ICFIIBCI =
12
z tw. odwrotnego do tw. Talesa => że
EF II AB
to:
IEFIIABI =
ICEIIACI =
ICFIIBCI =
12
to:
IEFI = 12IABI
co kończy dowód.
13 kwi 01:07
Basia: Malwino, a zajrzałaś do swoich dwóch poprzednich postów zanim napisałaś trzeci taki sam ?
13 kwi 08:54