PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Kaśka: Oblicz:
1.) 3−krotny rzuty sześcienną kostką, oblicz prawdopodobieństwo, że suma oczek będzie większa
od 17.
2.) Rzucamy 2 razy sześcienną kostką oblicz prawdopodobieństwo, że
a) suma będzie równa 9
b) suma będzie wynosiła 7 lub iloczyn bd równy 12
3.) Mamy 30 losów i 4 z nich są w 2 losowaniach wygrane, oblicz prawdopodobieństwo, ze wygramy.
4.)Ze zbioru liczb 2={1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 liczby bez zwracania, oblicz
prawdopodobieństwo, ze liczba bd większa od 558.
22 mar 19:21
Tragos: 1.
|Ω| = 6
3 = 216
|A| = 1
mamy tylko jedno zdarzenie sprzyjające (tj. takie, że we wszystkich rzutach wyjdzie suma oczek
większa od 17: 6 + 6 + 6 = 18 > 17)
22 mar 19:29
Kaśka: Dzięki
22 mar 19:42
Kaśka: pomoze ktoz z nastepnymi zadaniami
22 mar 19:47
Kaśka: ktoś*
22 mar 19:47
MQ: Zad 2a.
4 przypadki: 6+3; 3+6; 4+5; 5+4
Wszystkich rzutów 62=36
Prawdopodobieństwo 4/36
22 mar 19:54
MQ: Zad 2b
Suma 7: 1+6; 2+5; 3+4; 4+3; 5+2; 6+1 −− 6 przypadków
Iloczyn 12: 2*6; 3*4; 4*3; 6*2 −− 4 przypadki, ale mamy przypadki wspólne, więc
Razem 6+4−2 (wspólne) ==8
Prawdopodobieństwo 8/36
22 mar 19:57
MQ: Zadania 3 i 4 niejasno sformułowane
22 mar 20:00
Piećka: wiem własnie , ale tak bylo na kartce napisane, ale mniejsza o te zadania
22 mar 22:01