..
kamil:

Na rysunku przedstawiono niektóre wymiary kafelka ,który ma kształt sześciokąta o
wszystkich bokach tej samej długości:
a)czy kafelek ma kształt wielokąta foremnego?
b)czy można podzielić ten kawałek na mniejsze wielokąty foremne?jeśli tak to na jakie
12 kwi 15:36
kamil: 
kto pomoże
12 kwi 15:46
Basia:

AB = BC = CD = DE = EF = FA = 20
BD = AE = 20
z rysunku wynika, że tr. BCD jest tr.równobocznym o boku = 20 czyli kąt BCD=60 ⇒
sześciokąt nie jest foremny bo w sześciokącie foremnym wszystkie katy mają po 120
można: BCD i AEF trójkąty równoboczne (czyli foremne); ABDE kwadrat (czyli czworokąt
foremny)
12 kwi 15:47
Coma13: Jeżeli dobrze odczytuje obrazek to mamy 6kat foremny. Możemy go wypełnić innymi
figurami.
1sposób. Z lewej i prawej strony ułożyć trójkąt równoboczny o boku 20 a wnętrze wypełnić
kwadratami
2sposób wypełnić cały 6kat mniejszymi 6katami a w okolicy środka dorzucić jeszcze
trójkąty równoboczne
12 kwi 15:52
kamil: dzięki
12 kwi 15:52
Coma13: No dobra Basia ma rację
12 kwi 15:54