help...
Adam: wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x
2−4x+y
2+12y+31=0
Z góry dziękuje
22 mar 19:06
22 mar 19:09
Eta:
x
2+y
2+Ax+By+C =0
S(a,b) r
2= a
2+b
2−C , dla a
2+b
2−C >0
| | A | | −4 | | B | | 12 | |
a= |
| = |
| = 2 b= |
| = |
| = −6 C= 31 |
| | −2 | | −2 | | −2 | | −2 | |
r
2= 4+36 −31=9
r=3 S(2,−6)
22 mar 19:11
Tragos: x2 − 4x + y2 + 12y + 31 = 0
x2 − 4x + 4 − 4 + y2 + 12y + 36 − 36 + 31 = 0
(x2 − 4x + 4) + (y2 + 12y + 36) = 4 + 36 − 31
(x − 2)2 + (y + 6)2 = 9
S(2, −6)
r = √9 = 3
22 mar 19:13
Eta:
Wieczorem
Gustlik na 100% wrzuci dla Ciebie
Targos swój "komentarz"
22 mar 19:15
22 mar 19:20
Adam: Dzięki wielkie
22 mar 20:11
krystek: postać ogólna:
x2+y2−2ax−2by+c=0 i teraz porównując −2a=−4 −2b=12 ⇒a=2, b=−6 (swoje 3 −grosze wtrącone)
22 mar 20:17
Eta:
Witaj
krystek
22 mar 20:19
krystek: Witaj,
Eta
22 mar 20:21
23 mar 23:49