Jak znaleźć liczbę?
Ola: Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 7. Jeżeli przestawimy cyfry w tej liczbie i odejmiemy
od niej daną, to otrzymamy liczbę mniejszą od 9. Jaka to liczba?
12 kwi 15:19
Basia:
xy liczba dana = 10x + y
yx liczba o przest.cyfrach = 10y+x
x + y = 7
y = 7 −x
10y + x − (10x + y) < 9
10y − 10x + x − y < 9
10(y−x) − (−x + y)<9
10(y−x) − (y−x) < 9
9(y−x) < 9
y−x<1
y < x+1
7−x<x+1
−2x < − 6
x > 3
czyli mogłyby to być liczby 43, 53, 61
34−43 = −9 < 9
35 − 53 = −18 < 9
16 − 61 = −45 < 9
czyli wszystkie trzy spełniają warunki zadania
12 kwi 15:38
Basia: 52 oczywiście (nie 53)
13 kwi 09:11