Tragos:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I. przypadek liniowości
m − 2 = 0
m = 2
0x
2 + 3x + 5 = 0
3x = −5
dla m = 2 −> jedno rozwiązanie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II. funkcja kwadratowa
m − 2 ≠ 0
m ≠ 2
Δ = 3
2 − 4(m−2)*5 = 9 − 20(m−2) = 9 − 20m + 40 = −20m + 49
−−−−−−−−−−−−
Δ > 0
−20m + 49 > 0
49 > 20m
20m < 49
| | 49 | |
dla m < |
| i m ≠ 2 dwa rozwiązania |
| | 20 | |
−−−−−−−−−−−−
Δ = 0
−20m + 49 = 0
20m = 49
| | 49 | |
dla m = |
| jedno rozwiązanie |
| | 20 | |
−−−−−−−−−−−−
Δ < 0
−20m + 49 < 0
49 < 20m
20m > 49
| | 49 | |
dla m > |
| zero rozwiązań |
| | 20 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem funkcja f wygląda następująco:
| | 49 | |
{ 2, dla m ∊ (−∞, 2) u (2, |
| ) |
| | 20 | |
| | 49 | |
f(m) = { 1, dla m ∊ {2, |
| } |
| | 20 | |
| | 49 | |
{ 0, dla m ∊ ( |
| , +∞) |
| | 20 | |