równania trygonometryczne
radek: równania trygonometryczne
d) sin3x = cos2x
e) sin4x = 2cosxcos2x
f) 1+sin2x = cos2x
Siema, mam problem z tymi zadaniami. Do podpunktu d mam wskazówkę, że mam skorzystać ze wzoru
cosx=sin(pi/2 − x). Tylko nie wiem co mam z tym zrobić. Ogółem nie rozumiem co mam zrobić z
sin3x. Jak go rozbić, w karcie wzorów jest podane tylko do sin2x. Jeżeli ktoś byłby łaskaw
pomóc mi z podpunktem d, to z resztą możliwe że sobie już poradze, na pewno bede próbował.
22 mar 18:23
Eta:
| | π | | π | |
3x= |
| −2x+k*2π lub 3x= π−( |
| −2x) +k*2π , k€ C |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
5x= ....... 3x= |
| +2x +k*2π |
| | 2 | |
x=...... x=...
22 mar 20:43
Mila: 2)
sin4x = 2cosxcos2x ⇔
2sin2xcos2x−2cosx cos2x=0⇔
2cos2x(sin2x−cosx)=0⇔
2cos2x(2sinxcosx−cosx)=0⇔
cos2x=0 lub cosx=0 lub 2sinx−1 =0
dalej działaj sam
22 mar 21:24
Mila: 3)
1+sin2x = cos2x ⇔
sin2x−cos2x=−1
cos2x= sin(π/2−2x)
sin2x−sin(π/2−2x)=−1 teraz wzór na sinα−sinβ=
dokończ
22 mar 21:28
Mila: 3)
1+sin2x = cos2x ⇔
sin2x−cos2x=−1
cos2x= sin(π/2−2x)
sin2x−sin(π/2−2x)=−1 teraz wzór na sinα−sinβ=
dokończ
22 mar 21:29
radek: Dzięki za odpowiedź. W sumie kumam co i jak. W pierwszym wyszło mi π/10 + 2kπ lub π/2 + 2kπ. Za
resztę się zabieram. Dzięki mila za poprowadzenie mnie w następnych zadaniach
23 mar 22:11
Mila: No to powodzenia.
23 mar 22:43