Czworokąt
Planimetria: Na boku AB trójkąta ABC wybieramy dowolnie punkt C1. Podobnie na boku BC wybieramy punkt A1,a
na boku CA wybieramy punkt B1. Wykaż że okręgi opisane na trójkątach A1B1C, B1C1A i
A1C1B przecinają sie w jednym punkcie.
Co mam tu dokładniej wykazać , proszę o jakies wskazówki.
22 mar 18:21
Hary:
22 mar 18:46
Planimetria: nikt nie ma pomysłu ?
22 mar 19:01
Planimetria: ,
22 mar 19:58
Piotruś: Czy ktoś mógłby zrobić to zadanie?
19 gru 19:06
Panko: Może kandydatem na ten punkt jest środek okręgu opisanego na ΔA1B1C1 ?
Zweryfikuj tę hipotezę .
19 gru 19:15
Eta:

No to ... "widzę to tak" jak mawia
pigor : )
okręgi
o1 i
o2 przecinają się w punkcie
P
okrąg o
1 jest opisany na czworokącie PA
1BC
1 to:
miara kąta C
PA
1 = 180
o −α
podobnie okrąg o
2 jest opisany na czworokącie B
1CA
1P to:
miara kąta A
1PB
1= 180
o−β
zatem miara kąta B
1PC
1= 360
o−(180
o−α+180
o−β)= α+β
zaś miara kąta przy wierzchołku A trójkąta ABC jest też równa :
180
o−(α+β)
zatem na czworokącie AC
1PB
1 też można opisać
okrąg
a okrąg ten jest jednocześnie opisany na trójkącie AC
1B
1
zatem okręgi opisane na trójkątach AC
1B
1 i BC
1A
1 i CA
1B
1
przecinają się w tym samym punkcie
P
co kończy dowód
19 gru 20:59