ciagi
mat.: Pani Joanna ma troje dzieci: Alę, Anie i Tomka. Ala, najmłodsza z trójki rodzeństwa, ma dwa
lata. Gdyby najstarszy z tej trójki Tomek był o rok młodszy, to zapisując wiek dzieci od
najmłodszego do najstarszego, otrzymalibyśmy ciąg arytmetyczny, a gdyby Tomek był o rok
starszy, to otrzymalibyśmy ciąg geometryczny.
a) Oblicz wiek Ani
b) Za ile lat, zapisując wiek dzieci od najmłodszego do najstarszego, otrzymamy ciąg
geometryczny?
w a) wyszlo ze Ania ma 4 lata, ale jak zrobic b

prosze o pomoc
22 mar 18:20
wmboczek: (2+x)(tomek+x)=(ala+x)2
22 mar 19:38
Aga1: 2− wiek Ali , x− wiek Ani y−wiek Tomka
2,x,y−1−−−ciąg arytmetyczny
2,x, y+1−−−ciąg geometryczny.
| | 2+y−1 | |
x= |
| −−z własności ciągu arytmetycznego |
| | 2 | |
x
2=2(y+1) z własności ciągu geometrycznego
Oblicz a) x
b) 2+n, x+n, y+n − ciąg geometryczny po upływie n lat
Oblicz y i podstaw za x i za y
(x+n)
2=(2+n)(y+n), n∊R
+
23 mar 13:59