kto pomoże??
zbyszek: Na okrągły stolik o średnicy 85cm chcemy położyć prostokątny obrus o wymiarach 48cmx64cm
a)czy obrus zmieści się na stoliku?
b)oblicz ile centymetrów od brzegu stolika znajdą się rogi obrusa (poza jego krawędzią
lub przed)gdy położymy go symetrycznie względem środka stolika?
12 kwi 15:10
Basia: Rozwiązuję
12 kwi 15:13
12 kwi 15:13
Basia:

Obrus zmieści się na stoliku ⇔ jego przekątna d ≤ średnicy okręgu
2r=85
d
2 = a
2 + b
2
d
2 = 48
2 + 64
2 = (2
4*3)
2 + (2
6)
2 = 2
8*9 + 2
12 = 2
8(9+2
4)= 2
8(9+16)=25*2
8=
25*256 = 6400
d =
√6400 = 80 < 85
przekątna obrusa < średnicy stolika ⇒ obrus zmieści się na stoliku
x + d + x = 2r
2x + 80 = 85
2x = 5
x = 2,5
odległość rogów od brzegu to 2,5 cm
12 kwi 15:26
zbyszek: wielkie dzięki i WEsołych swiąt
12 kwi 15:28
Basia: Wzajemnie !
12 kwi 15:39