Nierówności kwadratowe
Sebastian: Witam może mi ktoś wyjaśnić jak rozwiązać takie nierówności:
(x+3)2−(x−6)2≥x2−27
(4+x)(2−x)<0
3(x−1)(x−5)≤0
9−(2x−1)2≥0
22 mar 18:11
radek: Ja moge ci spróbować to objaśnić.
W każdym z tych przykładów musisz skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia. np. przykład
ostatni.
Masz nawias do kwadratu. Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia. Potem pozbądź się nawiasu
wymnażając każdy czynnik razy −1. (masz − przed nawiasem więc po prostu przepisujesz to co
masz ale ze zmienionym znakiem). Wychodzi ci dany wynik, który trzeba oblizyć za pomocą delty
(delta wyjdzie 9). Co jest wykresen równania/nierówności kwadratowej ? Zawsze parabole.
Rysujesz parabolkę, patrzysz co jest rozwiązaniem i masz wynik.
22 mar 18:31
Sebastian: a np przykład 2 jak zrobić ?
23 mar 15:27
Ajtek: Wyznacz pierwiastki z nawiasów. Zauważ iż parabola ma ramiona w dół bo w 2−gim nawiasie jest
−x, narysuj to sobie i odczytaj odpowiedź.
23 mar 15:29
Sebastian: x
1=−4 x
2=2
23 mar 15:40
Sebastian: mam jeszcze problem z taką nierównością ,obliczyłbym z Δ ale brak 3 liczby
23 mar 15:42
Sebastian: x−7≥5x2
23 mar 15:56
Sebastian: tzn:x2≥4
23 mar 15:57
Ajtek:

Co do 2−giego to tak −4 i 2. Ma być mniejsza, zapisz przedziały.
23 mar 16:04
Sebastian: a ten x2≥4
23 mar 16:11
Sebastian:
23 mar 16:53
Sebastian: i może mi ktoś na tym przykładzie wyjaśnić dokładnie jak wykorzystać tu wzory skróconego
mnożenia 9−(2x−1)2≥0
23 mar 16:58
Sebastian:
23 mar 17:21
Sebastian:
23 mar 18:34
Sebastian:
24 mar 11:35
Sebastian:
24 mar 13:48
Sebastian:
24 mar 20:28
Sebastian: Może ktoś pomóc
25 mar 10:54
analiza: −4x2+4x+8≥0
podziel przez 4 delta i pierwiastki
25 mar 10:57
Aga1: x2−4≥0
a=1, b=0, c=−4 o to Ci chodziło?
(2x−1)2=(2x)2−2*2x*1+12=4x2−4x+1
9−(4x2−4x+1)≥0
9−4x2+4x−1≥0
−4x2+4x−8≥0
25 mar 10:59
Aga1: Poprawka na końcu +8.
25 mar 11:00
Sebastian: i potem normalnie z Δ tak ?
25 mar 11:06
Sebastian: możesz mi powiedzieć czy z tej Δ wyszło Ci −112,bo mi tyle wyszło,a nie wiem czy dobrze
25 mar 11:17
Aga1: Δ= 42−4*(−4)*8=16+128=144, bo na końcu jest +8
25 mar 11:22
Sebastian: sorry poprawka wyszło mi dobrze bo √12
i jeszcze jedno pytanie jak wykonać taki przykład:
(2x−1)(x+5)<0
z tego x+5 to x2 wyjdzie −5 ale z tego pierwszego nawiasu to nie wiem jak to zrobić
25 mar 11:24
25 mar 11:28
Sebastian: dzięki serdeczne
25 mar 11:32
Sebastian: jeszcze jedno jak mam taki przykład:
3(x−1)(x−5)≤0
to tej 3 przed nawiasem nie biorę pod uwagę i wyliczam x1=1 x2=5 czy jakoś inaczej ?
25 mar 11:56
Sebastian: I tak dla pewności może ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem ten przykład:
2x(x−10)≥4(x−8)
2x2−20x≥4x+32
2x2−20x−4x+32≥0
2x2−16x+32≥0
Δ=−162−4*2*32
Δ=256−256
Δ=0
x0=−164=−4
25 mar 12:07
Sebastian:
25 mar 12:59
asdf: 2x(x − 10) ≥ 4(x − 8)
2x2 − 20x ≥ 4x − 32
2x2 − 20x − 4x + 32 ≥ 0
2x2 − 24x + 32 ≥ 0
Δ = 576 − 4*2*32
Δ = 576 − 256
Δ = 320
mi takie coś wychodzi, jak masz w odp?
25 mar 13:05
Sebastian: właśnie nie mam odpowiedzi
25 mar 13:06
asdf: √Δ =
√320 ⇒ 8
√5
takie coś mi wychodzi
25 mar 13:14
Sebastian: To teraz nie wiem, a to:
3(x−1)(x−5)≤0 to tej 3 przed nawiasem nie biorę pod uwagę i wyliczam x1=1 x2=5 czy jakoś
inaczej ?
25 mar 13:17
Sebastian:
25 mar 17:03
lalalala: x
2+4x+4≤(x+2)(3x−4) Pomóżcie
29 paź 16:36