.
Denis: punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku o obwodzie 26.Wiedząc,że kątabc=120
stopni i promien okregu wpisanego w trójkąt BDC jest równy √3,oblicz długość przekątnej BD.
22 mar 17:39
Aga1:

α=60
0
Z twierdzenia cosinusów
d
2=a
2+(13−a)
2−2a(13−a)*cos60
0
| | PBCD | | 1 | |
r= |
| , gdzie p= |
| obBCD |
| | p | | 2 | |
22 mar 22:05
pigor: ... i wychodzi równanie d
2+3d−130=0 i Δ=23 i d=
−3+232 = 10 , o

ładna . ...
22 mar 22:49
pigor: ...

oczywiści
√Δ=23 , a nie Δ=23

, przepraszam . ...
22 mar 22:53