matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa
Jjurek:
Wierzchołek paraboli o równaniu y= −2((x−2)
2
−2) ma współrzędne: Jak zrobić z podwójnym nawiasem?
22 mar 17:27
Tragos:
żeby było lepiej widać a = (x−2)
2
y = −2(a − 2) = −2a + 4 = −2(x−2)
2
+ 4 teraz podaj współrzędne wierzchołka
22 mar 17:29
Jjurek:
2,4 − dziękuję
22 mar 17:31