geometria analityczna
sandrinaaa: PROSZĘ O SPRAWDZENIE PROSTA RÓWNOLEGŁA:
Zad.
Znajdź równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez punkt A:
2x−3y+4=0 A=(2,−5)
3y=−2x−4 /:3
y=−2/3x−4/3
y=ax+b
a1=a2
a= −2/3 (z warunku równoległości)
−5 = −2/3*2/1+b
−5=−4/3+b
−5+4/3=b
−5/1+4/3=b
−15/3+4/3=b
b= −11/3
y=−2/3x − 11/3
?
22 mar 17:22
sandrinaaa: PROSZĘ O POMOC
22 mar 17:27
sandrinaaa:
22 mar 17:29
sandrinaaa: ?
22 mar 17:39
Alkain: 2x−3y+4=0 równoległa ma przejśc przez punkt A=(2,−5)
−3y=−2x−4
Podstawiamy punkt A i liczymy drugą prostą
Odp. na twoje pytanie, tak masz dobrze, ale prośba używaj kodu bo trochę ciężko się to czyta

.
22 mar 17:44