wielościany
Hiromi_Ise: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokość jest 2 razy dłuższa niż krawędź podstawy.
Oblicz miarę:
a) kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy,
b) kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy,
c) kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi.
22 mar 17:10
Hiromi_Ise: up
22 mar 18:04
dero2005:

H = 2a
| | a | |
hs = √H2 + h2 = √(2a)2 + (a√32)2 = |
| √19
|
| | 2 | |
(2a)
2 = h
s2 + h
s2 − 2h
s*h
s*cos γ
22 mar 18:10
Hiromi_Ise: wielkie dzięki za pomoc
22 mar 18:16
dero2005:
nie dziękuj tak szybko. w ostatnim wzorze jest błąd.
(2h)
2 = h
s2 + h
s2 − 2h
s*h
s*cosγ
22 mar 20:01
22 mar 21:54
arbuz: źle, γ jest źle policzona ponieważ jest źle oznaczona na rysunku.
7 sty 19:42
dero2005:

H = 2a
l =
√H2 + a2 = a
√5
n*l = a*h
s
h = a
√3
h
2 = 2n
2 − 2n
2cosγ
cosγ = −
1119
7 sty 20:43