Stożek
Asia: Ratunku !
pole powierzchni całkowitej stożka o promieniu r=4cm jest równe 72 π. Oblicz pole powierzchni
bocznej i objętość stożka .
22 mar 16:51
Asia: Pomóżcie !
22 mar 17:12
Ajtek: Policz pole podstawy.
Od pola całkowitego odejmij pole podst masz pole boczne
Ze wzoru na pole boczne wyliczysz tworzącą stożka "l".
Z tw. Pitagorasa policzysz wysokość ostrosłupa.
I podstawić do wzoru na objętość.
22 mar 17:14
dero2005:

P
c = 72π cm
2
r = 4 cm
P
p = πr
2 = 16π cm
2
P
b = P
c − P
p = 72π − 16π = 56π cm
2
P
b = πrl = 4πl = 56π cm
2
H =
√l2 − r2 =
√142 − 42 =
√180 = 6
√5 cm
| | Pp*H | | 16π*6√5 | |
V = |
| = |
| = 32π√5 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
22 mar 17:34