Tożsamość trygonometryczna
Filip: W jaki sposób mogę udowodnić podaną tożsamość trygonometryczną?Proszę o pomoc
sinx1+cosx +
1+cosxsinx =
2sinx
22 mar 16:50
Patronus: | | sin2x + 1 + 2cosx + cos2x | |
L = |
| = |
| | sinx(1−cosx) | |
| | 2+2cosx | | 2 | |
= |
| = |
| = P |
| | sinx(1−cosx) | | sinx | |
22 mar 16:57
Filip: Mogłabyś może to jakoś bardziej rozpisać bo nie rozumiem jak to zrobiłaś
L= sin2x+1 + 2cosx + cos2xsinx(1−cosx) =
22 mar 17:23
Filip: Prosze o pomoc
22 mar 19:25
Eta:
W liczniku
zastąp sin2x+cos2x =1
otrzymasz 1+1+2cosx = 2+cosx=2(1+cosx) i uprość z mianownikiem
22 mar 19:28