oblicz cosinus...
Hub:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od krawędzi
podstawy. Oblicz cosinus kąta utworzonego przez dwie sąsiednie ściany boczne.
12 kwi 14:09
tim: Have you got an answer?
12 kwi 14:14
Hub: tak, tzn mam nawet schemat rozwiązania
12 kwi 14:23
Hub: ale nie wiem z czego wynikają poszczególne kroki
12 kwi 14:23
Hub: już go przedstawiam
12 kwi 14:23
Hub: wyznaczenie ściany bocznej ISMI w zależności od a. S to wierzchołek ostrosłupa a M to
punt na krawędzi A do którego opuszczona jest wysokość ściany bocznej. SM ma być równe
a√152
12 kwi 14:26
Hub: dalej wyznaczamy długość wysokości tej samej ściany bocznej, ale opuszczonej na krawędź
2A. i powinno wyjść IBEI= a√154
12 kwi 14:30
Hub: i teraz już z twierdzenia cosinusów wyznaczamy cosinus α. i cosα= 715
12 kwi 14:32
Hub: czy ktoś potrafi rozwiązać od początku do końca

?
12 kwi 14:33
Basia: Witaj! Spróbuję
12 kwi 14:44
Basia:
ABC podstawa
SM − wysokość jednej ściany bocznej
SN − wysokość drugiej ściany bocznej
AB = BC = AC = a
SA = SB = SC = 2a
SM = SN
z tw.Pitagorasa
SM
2 + AM
2 = AS
2
| | a2 | | 16a2 − a2 | | 15a2 | |
SM2 = 4a2 − |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
trójkąt NSA jest równoramienny
szukany kąt to kąt NSA
musimy obliczyć NM
odcinek NM łączy środki boków tr.równobocznego o boku a czyli
i teraz stosujemy tw.cosinusów
NM
2 = SN
2 + SM
2 − 2SN*SM*cosα
| a2 | | 15a2 | | 15a2 | | a√15 | | a√15 | |
| = |
| + |
| − 2* |
| * |
| *cosα /*4 |
| 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
a
2 = 15a
2 + 15a
2 − 30a
2*cosα /:a
2
1 = 30 − 30cosα
30cosα = 29
12 kwi 14:55
Basia: Nie bardzo rozumiem po co chciałeś liczyć BE ?
12 kwi 14:56
Hub: gdzieś musi być mały błąd bo w odpowiedzi jest cosα = 715
12 kwi 15:40
Hub: tzn chyba już rozumiem rozbieżność, to nie ten kąt. zgodnie z twierdzeniem cos. tutaj
IABI2=IAEI2+IBEI2−2IAEIIBEI cos α
12 kwi 15:48
Hub:
12 kwi 15:51
Basia: Błąd może być w odpowiedzi. Tutaj naprawdę żadnego nie widzę. Sprawdź jeszcze raz czy
dokładnie przepisałeś treść zadania.
12 kwi 15:57
Coma13: Sposób się liczy a nie wartość liczbowa
12 kwi 16:26
Basia:
no dobrze
AB=a
z tr.AEB
| | 15a2 | | 15a2 | | 15a2 | |
a2 = |
| + |
| − 2* |
| *cosα /*16 : a2 |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
16 = 30 − 30cosα
30cosα = 14
z katami dwuściennymi zawsze byłam "na bakier"
faktycznie kąt o który chodzi to kąt AEB
12 kwi 17:06