ciekawostka
Paweł: dlaczego 0.(9)=1 (dokładnie nie z przybliżeniem)
22 mar 16:41
Alkain: Boooo
0,99999999.....=x
9.9999999999......=10x
10x−x=9.999999.....−0,9999999999....
9x=9
x=1
22 mar 17:17
Paweł: no tak dowód widziałem ale tak ogólnie się pytam, bo nie mogę tego pojąć

więc 0.(9) jest liczbą naturalną ?
22 mar 17:20
Alkain: Liczby naturalne to takie liczby które używamy na co dzień hmmm liczby pełne? nie potrafię tego
jakoś trafnie wyjaśnić.
Liczba 0,(9) to liczba która posiada rozwinięcie dziesiętne czyli nie może zawierać się w
zbiorze liczb naturalnych, tym bardziej że ma rozwinięcie nieskończone czyli jest to liczba
niewymierna.
Plus link który znalazłem przed chwilą może to będzie odpowiedź na twoje pytanie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozwini%C4%99cie_dziesi%C4%99tne
22 mar 17:28
Paweł: dzięki

tam jest napisane że to szczególny przypadek
22 mar 17:40
Alkain: Wiem, też to zauważyłem ciekawa liczba jak widać

. Nie wiedziałem o tym, że to szczególny
przypadek.
22 mar 17:45
Basia:
liczba, która ma rozwinięcie nieskończone, okresowe jest liczbą wymierną
np. 13; 19; 199 itd.
22 mar 22:34
Paweł: dobra Basia ale to trochę dziwnę przynajmniej dla mnie bo jak to jest 1 to czemu to nie jest
liczba naturalna
22 mar 22:40
MQ: Liczby naturalne są podzbiorem liczb wymiernych.
22 mar 22:41
Paweł: no tak ale pytałem się czy ta liczba jest naturalna
22 mar 22:42
MQ: 1 jest liczbą naturalną
22 mar 22:43
Paweł: Jak macie podobne ciekawostki to się podzielcie chętnie się czegoś więcej dowiem
22 mar 22:43
Paweł: a 0.(9) też ?
22 mar 22:44
MQ: No tak! Po prostu jest to 1 w "dziwny" sposób zapisane.
Matematyk by się obraził za to "dziwny".
22 mar 22:47
Paweł: a jesteś tego pewien ? bo Basia chyba moim zdaniem nie jest do tego przekonana
22 mar 22:49
Basia:
to była uwaga go wpisu Alkaina z 17:28
@Paweł
ależ nie twierdzę, że to nie jest dziwne bo jest przynajmniej na pierwszy rzut oka
podejdź go tego inaczej; zacznij ją zaokrąglać
jak daleko byś nie zaczął zawsze zaokrąglisz do 1
po prostu liczba 1 ma dwa rozwinięcia dziesiętne
1 = 1,0 i 1 = 0,(9)
i wcale nie jest jedyna
policz 1,(9) 2,(9), 3(9),................
chyba się domyślasz co dostaniesz
22 mar 22:49
MQ: Możesz to rozumieć jako zapis w postaci sumy nieskończonej:
| | 1 | |
9*∑ |
| liczonej dla n od 1 do ∞ |
| | 10n | |
22 mar 22:51
Paweł: no dobra Basia ale ty nie zaokrąglasz tylko to jest dokładnie 1 ale dobra wiem o co chodzi
22 mar 22:52
Paweł: no o tej sumie to pierwszy raz słyszę

22 mar 22:52
Basia:
no to jest mniej więcej tak
1 = 0,9 + 0,1 = 0,9+ 0,09+0,01 = 0,9+0,09+ 0,009+0,001 =
i tak sobie możesz pisać nieskończenie długo
22 mar 22:57
Paweł: ok. dzięki
22 mar 23:00
14 wrz 12:13