liczby zespolone
Monika: rozwiąż równanie:
z
6=(1+i)
12
proszzę o pomoc
22 mar 16:40
Godzio:
Nie jestem specjalistą w algebrze, mogę zrobić, ale nie koniecznie wytłumaczyć
22 mar 16:48
Monika: każda pomoc się sprzyda, dodłumaczyć będę już musiała sobie sama dzięki!
22 mar 16:49
Godzio:
z
6 = (1 + i)
12, zauważamy, że
z
1 = (1 + i)
2 = 1 + 2i − 1 = 2i
| | π | | π | | 2π | |
z2 = z1 * (cos |
| + isin |
| ), kąt bierze się z tego: |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
| | 1 | | √3 | |
... = 2i( |
| + |
| i) = − √3 + i |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z3 = z2 * (cos |
| + isin |
| ) = (−√3 + i) * ( |
| + |
| i) = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 3 | | 1 | | √3 | |
= − |
| − |
| i + |
| i − |
| = − √3 − i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z4 = z3*(cos |
| + isin |
| ) = −(√3 + i)( |
| + |
| i) = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 3 | | 1 | | √3 | |
= −( |
| + |
| i + |
| i − |
| ) = − 2i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
z
5 =
√3 − i
z
6 =
√3 + i (pierwiastki są symetrycznie rozłożone)
22 mar 16:55
Monika: dzięki wielkie
22 mar 17:11