Rownanie prostej
merci: Znajdz rownanie prostej przechodzacej przez punkt P(1,1,4) prostopadlej do osi OY oraz do
| | x−5 | | y+1 | | z−1 | |
prostej |
| = |
| = |
| . |
| | 4 | | −2 | | −1 | |
Prosze o jakies wskazowki, bo nie mam pomyslow wogole, a nie wydaje sie to trudne..
22 mar 16:27
AS:
Wersor położony na osi Oy: u = [0,1,0]
Wektor kierunkowy prostej: v = [4,−2,−1]
Wektor kierunkowy szukanej prostej
w = u x v = [0,1,0] x [4,−2,−1] = [1,0,−4]
Równanie szukanej prostej:
x = 1 + t , y = 1 , z = 4 + 4*t , t ∊ R
23 mar 16:26