liczby zespolone
Magda: wyrazić sin3x i cos3x przez sinx i cosx, (posługując się wzorem Moivre'a)mam problem z tym
zadaniem, rozwiązywałam je tak:
→(cos3x+isin3x)3=cos3x+isin3x
→teraz korzystam ze wzoru skróconego mnożenia?
czyli:
→cos3x+3cos2xisinx+3cosxi2sin2x+i3sin3x
→ i3 = −i
czyli:
→cos3x+3cos2xisinx−3cosxsin2x−isin3x
gdzieś popełniam błąd ?
jak mam dalej to rozwiązać, dzięki za pomoc
22 mar 16:01
Magda: coś jest nie tak z tym roziwązaniem ?
22 mar 16:11
ZKS:
(cosx + isinx)3 = cos3x + 3icos2xsinx − 3cosxsin2x − isin3x
cosx3x = cos3x − 3cosxsin2x
sin3x = −sin3x + 3cos2xsinx
22 mar 17:19