funkcja
lil: Pomoże mi ktoś z tymi zad, bo nie mam pojęcia o co w nich chodzi.
Wyznacz wzór funkcji liniowej, wiedząc, że
1. f(−4)=−12, f(x)<0⇔x∊(−∞,2).
2. f(√2)=2 ∧ x∊R(nad tym jest taki daszek), f(x)>0.
22 mar 15:58
Artur z miasta Neptuna:
funkcja liniowa ma postać: y =ax+b
f(−4)=−12 ... oznacza, że: −12 = a*(−4) + b
f(x)<0⇔x∊(−∞,2) ... oznacza, że rozwiązanie nierówności: ax+b<0 jest x∊(−∞,2), a także (w
przypadku funkcji liniowych) a*(2) + b = 0
masz dwa równania ... wylicz 'a' i 'b'
22 mar 16:01
Aga1: 1. Miejscem zerowym jest 2 tzn. ,że punkt (2,0) należy do wykresu oraz (−4,−12)należy do
wykresu.
Wzór funkcji liniowej
y=ax+b
Oblicz a oraz b z układu równań
2a+b=0
−4a+b=−12
2. podobnie.
22 mar 16:02
lil: Wyszło mi, że a=2 a b=−4. Czyli wzór funkcji to y=2x−4?
22 mar 16:06
Artur z miasta Neptuna:
tak
22 mar 16:08
asdf:

f(−4) = −12 <<<<<<<< czytam: dla argumentu równego −4, funkcja ma wartość −12, czyli:
dla x = −4 y = 12
A = (−4; −12)
f(x)<0 w przedziale (−
∞;2)
funkcja jest mniejsza od 0 w przedziale od − nieskonczonosci do 2, więc 2 jest miejscem zerowym
funkcji. f(0) = 2, czyli dla argumentu równego 2, funkcja ma wartość 0
B = (2;0)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = ax + b
podstawiam punkt A:
−12 = −4a + b
teraz B:
0 = 2a + b
klamra:
−12 = − 4a + b
0 = 2a + b
/klamra
odejmuje i jest:
−12 = −6a
a = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
0 = 2*2 + b
b = −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = 2x − 4
22 mar 16:09
lil: Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Teraz już rozumiem jak robić podobne zad
22 mar 16:12