34
12234566: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość18 cm. Środkowe tego trójkąta przecinają
się w punkcie P. Oblicz długość środkowej poprowadzonej do przeciwprostokątnej oraz długości
odcinków, na jakie ta środkowa została podzielona przez punkt P.
22 mar 15:43
Ajtek: Masz odpowieź do tego zadania, bo nie wiem czy dobrze rozwiązałem.
22 mar 16:11
12234566: nie mam własnie
22 mar 16:47
Ajtek:

No to jedziemy:
α=x
| | b | |
z Δ ABC cosx= |
| ⇒ b=18cosx
|
| | 18 | |
z Δ ABD z tw. cosinusów:
(e+f)
2=9
2+(18cosx)
2−2*9*(18cosx)*cosx ⇒ (e+f)
2=81
e+f=9 ⇒e=9−f
| | f | | 2 | |
wiemy też że środkowe dzielą się w stosunku 2:1 czyli |
| = |
| czyli f=6, e=3 |
| | e | | 1 | |
22 mar 16:56
12234566: o dziękuje
22 mar 17:05
Ajtek: Nie ma za co

.
22 mar 17:09