???????
Paweł: wyznacz obwód trójkąta, którego wierzchołkami są środki okręgów o równaniach
x2+(y+1)2 = 9 , (x−1)2+(y+1)2=4 , x2+y2=1.
22 mar 15:35
Paweł: no niech ktoś mi pomoże, jak zacząć to zadanie.
Proszę !
22 mar 15:44
Baś: A(0,−1)
B(1,−1)
C(0,0)
Liczysz długości: AB, BC, CA
Dodajesz je. To wszystko.
22 mar 15:46
asdf: x
2 + (y + 1)
2 = 9
S(a,b)= (x − a)
2 + (y − b)
2
A = (0, −1)
B = (1, −1)
C = (0,0)
wzór na odległość między współrzędnych:
|AB| =
√(xb − xa)2 + (yb − ya)2
liczysz każde odległości i sumujesz
22 mar 15:50
Paweł: |AB| = 1 |AB|= [1,0]
|AC|= 1 |AC|= [0,1]
|BC|= 2 |BC|= [1,1]
Ob =1+1+2=4
o to chodzi ?
22 mar 16:06
Baś: jeśli to wektory, to BC[−1,−1]
I znajdź sobie wzór na długości wektorów. Bo teraz jest źle
22 mar 16:08
Paweł: nie wiem jak to zrobić, nie wychodzi mi to i robię z tego wzoru

−>|a|=
√a12+a22
22 mar 16:26
Paweł: √12+02 = 1+0 = 1
√02+12 = 0+1 = 1
√−12−12 = 1+1 = 2
22 mar 16:29
Paweł: Ob=1+1+2=4 i to nie jest ten obwód ?
22 mar 16:30
Paweł: halooo ?
22 mar 16:45
Paweł: pomóżcie
22 mar 16:49
Paweł: pomożecie ;> ?
22 mar 16:52
Baś: |AB|=1
|AC|=1
|BC|=√2
l=2+√2
22 mar 17:04
Paweł:
22 mar 17:08
Paweł: czyli obwód trójkąta to 4
√2 ?
22 mar 17:10
asdf: 1 + 1 + √2 + 2 + √2 ≠ 4√2
22 mar 17:14
asdf: tak to liczyłeś?
22 mar 17:14
Baś: Przecież...
napisałam Ci: l= 2+
√2
Nic z tym więcej nie robisz.
2− liczba naturalna
√2 − liczba niewymierna
Dodaj słonia do mandarynki i powiedz mi.... ile masz− no właśnie − CZEGO?
Ja zmykam
22 mar 17:18