Trygonometria
buee: Rozwiąż nierówność
prosiłbym o rozwiązanie samego równania, potem już sobie poradze
12 kwi 13:36
buee: z narysowaniem wykresu i określeniem rozwiązania : P
12 kwi 13:41
Basia:
t = 4x
Narysuj sobie (albo znajdź) wykres funkcji f(t) = cost w przedziale <0;2π>
| | 1 | | π | | π | | 3π+2π | | 5π | |
cost = − |
| ⇔ t = |
| + |
| = |
| = |
| lub |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | 3π | | π | | 9π−2π | | 7π | |
t = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 5π | | 7π | |
cost > − |
| ⇔ t∈<0; |
| ) u ( |
| ;2π> |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
czyli:
4x ≥0 + 2kπ = 2kπ
i
lub
i
4x ≤ 2π+2kπ
4x ≤ 2(k+1)π
odp.:
x∈ < k*π2 ; 5π24 + k*π2 ) u
(7π24 + k*π2 ; (k+1)*π2 >
gdzie k∈C
12 kwi 14:41