proszę o pomoc czy na 100% ma dobrze zadanie zrobione
maturzysta : W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długość jego krawędzi jest równa 68 cm , a pole
powierzchni całkowitej 190 cm 2. oblicz długość krawędzi graniastosłupa
Obw = 8a +4H
Pc=2a2+4aH
4H+8a=68
2a2+4aH=190
H=68−8a4
2a2+a(68−8a)=190
2a2+68a−8a2=190
6a2−68a+190=0
3a2−34a+95=0
Δ=1156−1140=16
a1=34−46=5
a2=34+46=613
22 mar 15:27
maturzysta : proszę o pomoc
22 mar 15:36
karol: ta
22 mar 15:40
maturzysta : na pewno dobrze w 100 % niczego nie brakuje
22 mar 15:42
asdf: dobrze masz...
22 mar 15:43
maturzysta : dzięki
a jak to by było na rysunku pokazane
w graniastosłupie wyniki w bryle
22 mar 15:48
Aga1: Jeszcze trzeba obliczyć H (obliczeń nie sprawdzałam)
Gdy a=5
22 mar 16:23
maturzysta : na prawdę nie wiem jak to dalej ma zrobić
a=5
H=68−404=
a=613 to H=
trzeba wypisać
a i b bo nie wiem
22 mar 16:37
maturzysta : 8a+4h=68
22+4ah=190
h=17−2a
2a2+4a(17−2a)=190
h−17−2a
3a2−34a+95=0
Δ=16→a1=5 v a2=193
a=5 a =193
h=7 h=133
tak to ma być bo już nie wiem jak się zabrać za to
22 mar 17:02