Liczby zespolone
Basia: Obliczyć sumę sinx+sin2x...+sinnx, mam problem z tym zadaniem, jak je rozwiązać tak krok po
kroku, z góry dziękuje
22 mar 15:19
Artur z miasta Neptuna:
Basiu ... przypomnij mi ... jak wygląda zapis sinx w postaci eix ...
22 mar 15:20
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
sinnx = |
| *(einx − e−inx) = |
| *((eix)n − (e−ix)n) |
| | 2 | | 2 | |
teraz już widzisz pewien schemat?
22 mar 15:23
Artur z miasta Neptuna:
sorki .. przez 2i powinno być ... a nie przez 2
22 mar 15:23
Basia: nie mam bladego pojęcia
22 mar 15:28
Basia: nie bardzo bo nie brałam tego jeszcze na zajęciach, czyli postać sinx = eix?
22 mar 15:30
Basia: bo eix=cosx + isinx?
22 mar 15:34
Artur z miasta Neptuna:
to czemu w tytule masz 'liczby zespolone'
22 mar 15:34
22 mar 15:34
Basia: czyli wystarczy jak to tak rozpisze czy jeszcze musze dokonać pewnych działań?
22 mar 15:44
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście, ze musisz

masz tam do czynienia z dwoma ciągami geometrycznymi ... liczysz ich sumy i wtedy masz 'wynik'
22 mar 16:04
Magda: czyli moje q= sin2x/sinx a S=sinx(1−sin2x/sinx
n)/1−sin2x/sinx ? bo nie rozumiem o co chodzi z
tymi dwoma ciągami może skorzystać z tego wzoru?
22 mar 16:10