Miary katów gwiazdy.
maro: Oblicz miary katów ostrych gwiazdy pięcioramiennej wyznaczonej przez przez przekątnce
pięciokąta foremnego.
12 kwi 12:21
Coma13: Pisze na telefonie więc nie mogę narysować. Narysuj 5kat i gwiazdę w środku gwiazdy
powstanie mniejszy 5kat foremny. Suma miar kątów w 5kącie wynosi 540 stopni czy każdy
kat 5kąta ma 108 stopni. Gwiazda składa się z małego 5kąta i 5trójkątów
równoramiennych. Kąty przy podstawie trójkątów mają miarę 180−108=72 więc kąty w
gwieździe mają miarę 180−72−72=36 mam nadzieję że rysunek nie potrzebny
12 kwi 12:44
tim:
12 kwi 12:46
Basia:
Jeżeli pięciokąt ABCDE jest foremny to można na nim opisać okrąg
O − środek tego okręgu
kat ADB jest kątem wpisanym opartym na łuku AB
na tym samym łuku jest oparty kąt środkowy AOB
| | |kąta AOB| | |
|kąta ADB| = |
| = 36 |
| | 2 | |
pozostałe kąty ostre gwiazdy są oczywiście takie same
12 kwi 12:48
tim:
12 kwi 13:04
Basia: Dziękuję Timuś za rysunek !
Na razie

, ale jeszcze zajrzę.
12 kwi 13:10