dlugosc odcinka
Aś: Dany jest wierzchołek trójkąta równobocznego C=(−4,2). bok AB zawarty jest w prostej o równaniu
2x+4y−5=0. wyznacz długość boku tego trójkąta
22 mar 14:50
Aś: Nie wiem jak tą prosta zaznaczyć w ukladzie ..
22 mar 14:51
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 5 | |
2x+4y−5=0 ⇔ 4y = −2x + 5 ⇔ y = − |
| x + |
| ... a teraz wiesz? |
| | 2 | | 2 | |
inny sposób:
2x+4y−5 = 0
więc punkty:
| | 5 | | 5 | |
(0, |
| ) oraz (− |
| , 0) należą do prostej |
| | 4 | | 2 | |
rysujesz prostą przechodzącą przez dwa punkty
22 mar 14:53
Ajtek: Znajdź odległość punktu C od danej prostej, jest to jednocześnie wysokość tego Δ.
Następnie podstaw to do wzoru na wys. w Δ równobocznym i znajdziesz długość boku.
22 mar 14:54