pomooocy
Paweł: Czy trójkąt o wierzchołkach (0,−1) (2,1) (4,0) jest prostokątny ? wyznacz pole tego trójkąta.
22 mar 14:47
Ajtek: Znajdź współczynniki kierunkowe 3 prostych zawierających boki tego Δ i sprawdź, czy zachodzi
warunek prostopadłości pomiędzy dwiema dowolnymi z nich, tzn 1 i 2 lub 1 i 3 lub 2 i 3.
22 mar 14:59
Baś: Wektorki wyznacz i sprawdź, czy któreś dwa są prostopadłe
22 mar 15:01
Artur z miasta Neptuna:
łatwiej −−− oblicz długości boków
sprawdź poprawność wzoru a + b2 = c2
jeżeli będzie zachodziła równość, to masz do czynienia z prostokątnym
22 mar 15:01
ewa: A=(0,−1) B=(2,1) C=(4,0)
Obliczam boki:
|AB|=
√(2−0)2+(1+1)2=
√8
|AC|=
√(4−0)2+(0+1)2=
√17
|BC|=
√(4−2)2+(0−1)2=
√5
Nie jest bo |AC|
2≠|AB|
2+|BC|
2
| | 1 | |
PΔ= |
| |d(wektorAB, wektorAC) | |
| | 2 | |
d− wyznacznik z wektorów wychodzących zjednego wierzchołka
wektorAB=[2,2] wektorAC=[4,1]
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| |d([2,2], [4,1]) | = |
| *|2*1−2*4|=3 |
| | 2 | | 2 | |
22 mar 15:14
Paweł: Dzięki
22 mar 15:20