matematykaszkolna.pl
Rownanie plaszczyzny sprawdzenie merci: Znajdz rownanie plaszczyzny zawierajacej os OY i rownoleglej do odcinka o koncach (1,0,0) i (0,0,2). Moglby ktos zweryfikowac to co mysle ? Skoro plaszczyzna przechodzi przez os OY to nalezy do niej wektor jednostotkowy − wersor j=[0,1,0], zbudowalam sobie drugi wektor z punktow odcinka PS=[−1, 0, 2] . I teraz licze iloczyn wektorowy, jxPS=2x + z, a jak policze odwrotnie tzn. PSxj = −2x−z. I to bedzie moje rownanie plaszczyzny. Ktore rownanie jest dobre ? Czy kolejnosc mnozenia jest tu jakas ustalona przy wyznaczaniu plaszczyzny ... Czy jedno i drugie rownanie jest dobre?
22 mar 14:44
Artur z miasta Neptuna: kolejność mnożenia wektorowego w przypadku wyznaczania płaszczyzny nie jest istotne ... pamiętaj że iloczyn wektorowy dwóch wektorów należących do tejże płaszczyzny, daje Ci wektor NORMALNY płaszczyzny
22 mar 14:56
Artur z miasta Neptuna: w obu przypadkach będzie to wektor o tej samej długości i punkcie zaczepienia, ale po prostu o innym zwrocie ... nic ponad to
22 mar 14:57
merci: Czyli teraz po wyznaczeniu wektora normalnego mam wybrac jakis punkt, zeby policzyc rownanie. A skad mam wziac sobie ten punkt ? Moze byc np. (0,0,0) ?
22 mar 14:59
Artur z miasta Neptuna: skoro oś OY należy do płaszczyzny ... to punkt (0,0,0) także ... poza tym masz jeszcze dwa inne punkty podane (treść zadania)
22 mar 15:00
merci: Ale jest napisane ze te punkty tworza odcinek do ktorego plaszczyzna jest rownolegla a nie ze przez nie przechodzi.. ?
22 mar 15:04
Artur z miasta Neptuna: a fakt ... wybacz emotka nie czytałem uważnie emotka
22 mar 15:06
merci: Ok, dzieki bardzo emotka
22 mar 15:07