funkcje
maja: pomożecie?Określ dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f(x)=4(x2−82)√x−5
22 mar 14:30
Artur z miasta Neptuna:
√x−5 ≥ 0
i to jest Twoja dziedzina
0 = 4(x2−82)√x−5 ... wyznacz 'x' ... sprawdź czy zawiera się w dziedzinie ... to Twoje
miejsce/−a zerowe
22 mar 14:31
maja: Artur,nic nie kumam:( jak ja ,,chcieć mieć'' taki mózg jak Wy,ach...już się nie nauczę tej
g...geometrii.Siedzę całymi nocami i...tylko oczy mam czerwone
22 mar 15:01
Artur z miasta Neptuna:
dziedzina ... w wolnym tłumaczeniu to ... 'jakie xsy można w tym wzorze umieścić, aby to coś
miało sens' ... jako że nie ma (przynajmniej dla Ciebie) czegoś takiego jak √−5 ... to
znaczy, że to co jest pod pierwiastkiem MUSI być ≥0 ... i to jest jedyny warunek, który
'ogranicza' dziedzinę
gdyby nie było tego pierwiastka to Df = R
22 mar 15:03
Artur z miasta Neptuna:
a miejsca zerowe wyznaczałaś wcześniej −−− przy funkcjach liniowych
22 mar 15:03
Saizou : wiesz że wyrażenie pod pierwiastkiem kwadratowym musi być nieujemne
x−5≥0
x≥5
D; x∊<5;+∞)
a miejsce zerowe to taki argument dla którego wartość przyjmuje 0
więc za y wstaw 0
0=4(x2−82)√x−5 a później sprawdź czy wynik wychodzi w dziedzinie
22 mar 15:04
Artur z miasta Neptuna:
kiedy wyrażenie:
(x
2−82)*
√x−5 jest równe 0

a wtedy gdy:
x
2−82 = 0 lub
√x−5 = 0 .... bo wtedy będziesz miała 0*'jakaś liczba' = 0
22 mar 15:05
asdf: x2 − 82 = 0
Δ = ...
22 mar 15:06
maja: nie

buuu...rzucę to wszystko i ,,pójdę boso''...nanana
22 mar 15:07