Sprawdzcie czy dobrze rozwiązałam. Prosze
Basia: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma długość 10cm, a ramiona maja długość 13 cm
Oblicz:
a)pole trójkąta ABC
b) długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
c) długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
wyszło mi :
a) P= 60
22 mar 14:20
Artur z miasta Neptuna:
Basiu ... od razu wiadomo, ze h = 12
(są dwa 'bazowe' trójkąty prostokątne o całkowitych bokach −−− 3,4,5 oraz 5,12,13)
22 mar 14:23
Basia: Dobrze, ale czy moje odpowiedzi są zgodne ?
22 mar 14:28
Artur z miasta Neptuna:
yyy ... nie
c) −−−− jak podstawiasz do wzoru
22 mar 14:33
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
wyszedł Ci promień = 6.(6) ... czyli więcej jak |
| najdłuższego boku ... realne to ?;> |
| | 2 | |
nawet w prostokącie (kwadracie) jest to nierealne.
22 mar 14:35
Basia: | | 2P | | 2*60 | |
c) R= |
| R= |
| R= 24036  |
| | a+b+c | | 13+13+10 | |
22 mar 14:40
22 mar 14:41
Baś: 2*60=120
22 mar 14:41
Basia: o kurde heheh
22 mar 14:43
Basia: głupia pomyłka
22 mar 14:43
Artur z miasta Neptuna:
yhy
22 mar 14:44
Basia: patrzyłam na podobne zadanie, i dlatego taką głupotę przepisałam
22 mar 14:44