POMOCY
Raczek: Pasja Filipa sa komputery. elementarna jednoistka informacji jest bit. jeden bit jest
kodowany przez jedna z dwoch wartosci 0 lub 1. dwum bitom odpowiadaja 4 wartosci
00,01,10,11. ILE MOZLIWOSCI ODPOWIADA TRZEM BITOM?
a)2 b)4 c)6 d)8
POMOCY
dodam ze poprawna odpowiedzia jest odpowiedz d , ale dlaczego 8 a nei 6?
12 kwi 11:29
Coma13: 1 bit = 21
2 bity = 22 możliwości
3 bity = 23 = 8
x bitów = 2x − taki sens bita...
a tak na serio to jest wariacja z powtórzeniami.... n elementów rozmieszczasz na k miejsc
czyli ilość możliwości x=nk w Twoim wypadku n=2 k=3
12 kwi 11:44
Basia:
bo każdemu z 3 miejsc przyporządkowujesz jedną z 2 wartości (0 lub 1)
3 → 2 czyli N= 23 = 8
000; 001; 010; 100; 111; 110; 101; 011