Trudne wielomiany
2013: 1.Dla jakich wartości parametru a i b liczba +1 jest pierwiastkiem podwójnym wielomianu
W(x)=x3+ax2+bx−3
2.Zakładając, że wielomian P(x)=x2−2x−3 jest podzielnikiem wielomianu w(x)=x3+ax2+bx+1.
Wyznacz wartość parametru a i b. Dla wyznaczonych a i b oblicz W(−1)
Proszę pomóżcie, nie wiem jak się do tego nawet zabrać, pilne.
22 mar 14:00
Artur z miasta Neptuna:
1.
W(1) = 1 + a*1 + b*1 − 3
skoro '1' to pierwiastek, to W(1) = 0
czyli:
a+b−3 = 0
b∊R
a = 3−b
2. podziel te dwa wielomiany ... wyznaczając 'a' i 'b' w taki sposób, aby reszta z dzielenia =
0
22 mar 14:03
2013: a dalsza cześć zadania 1?
22 mar 14:15
Artur z miasta Neptuna:
jak już podzieliłeś to masz 'a' i 'b'
W(−1) to po prostu 'podstawienie' x = −1 i wyliczenie wartości wielomianu
22 mar 14:17
2013: ale zadania 1 nie drugiego
22 mar 14:25
2013: w odp a=−1 i b=−5
22 mar 14:26
2013: i mała pomyłka, w zadaniu miało byc −1, przepraszam.
22 mar 14:28
Artur z miasta Neptuna:
ale w 1) to wszystko co da się zrobić
masz jedno równanie, a dwie niewiadome.
ajjjj ... sorki
teraz zauważyłem dopiero
dzielisz W(x) przez (x−1) i reszta musi wyjść zero
to co wyjdzie dzielisz przez (x−1) i reszta musi wyjść zero
masz dwa równania z dwoma niewiadomymi ... obliczasz 'a' i 'b'
22 mar 14:30
pigor: ... np. tak : a) z warunków zadania :
x3+ax2+bx−3 =
= (x−1)
2(x−c) = (x
2−2x+1)(x−c) = x
3−cx
2−2x
2−2cx+x−c=
x3−(c+2)x2+(1−2c)x−c ⇔
a= −(c+2) i b=1−2c i c=3 ⇒ a=−(3+2) i b=1−2*3 ⇔ a=−5 i b=−5 , czyli
a=b=−5 . ...
22 mar 14:31
2013: pigor w odp jest a=−1 i b=−5
22 mar 14:33
pigor: ... gdzieś chyba się kopnąłem ...

o

tak , widzę zamiast −2cx powinno być 2cx ....
22 mar 14:34
Baś: W(x)=(x−1)2(x−h)= x3+ax2+bx−3 h−> drugi pierwiastek
W(x)=(x2−2x+1)(x−h)=x3−hx2−2x2+2xh+x−h
Przyrównuję tylko wyraz wolny, bo jestem leniwa −h=−3 => h=3
(x2−2x+1)(x−3)= x3−3x2−2x2+6x−x−3=
22 mar 14:34
pigor: ... , czyli przy wymnażaniu z plusem +2cx
22 mar 14:35
Baś: I musi być gdzieś błąd. A nawet więcej niż jeden w moich obliczeniach
ups
22 mar 14:35
2013: mi z kolei cały czas wychodzi a=3 b=−1 ...
22 mar 14:42
pigor: ...

masz rację, nie wychodzi jak w odp. bo tam mi wychodzi
a=−5 i b=7 ...
22 mar 14:44
2013: A takie zadanie:
Dwa różne automaty wykonują razem zadaną pracę w ciągu 3 godzin. Gdyby pierwszy automat
pracował sam przez 1 godzinę, a następnie drugi pracował sam przez 6 godzin, to wykonałyby 75%
całej pracy. W ciągu ilu godzin każdy automat może wykonać całą pracę samodzielnie?
22 mar 14:46
Baś: Jak sobie to przemnożyłam:
(x
2−2x+1)(x−3)=x
3−5x
2+7x−3
więc.... mnie tez wychodzi a=−5 i b=7

Coś jest na rzeczy
22 mar 14:46
2013: widocznie błąd w odpowiedzi

ale dzięki za odzew !

Jeszcze zadanko u góry
22 mar 14:47
pigor: ... do
2013 dobre ...

, bo zdarza mi się , że nie umiem liczyć i nie wiem dlaczego ...

ci, a mnie ...
22 mar 14:47
Artur z miasta Neptuna:
Pigor, Basiu −−− źle wam wychodzi bo dzielicie przez (x−1) ... a miało być przez (x+1) //autor
się pomylił//
(x+1)2(x−c) = x3+2x2+x − cx2 − 2xc − c = x3 + (−c+2)x2 + (−2c+1)x −c
c = 3
a = (−3+2) = −1
b = (−6+1) = −5
22 mar 14:50
Artur z miasta Neptuna:
'patrzajta' na: 14:28
22 mar 14:51
Baś: No cóż... chyba, że tak
22 mar 14:51
Baś: Przyjemna powtórka z wielomianów nikomu jeszcze nie zaszkodziła

Niestety, czas na stereometrię

Jeszcze zostało zad. z 14:46, ale to są ułamki/ procenty itd. tych działów nie ruszam
22 mar 14:55
2013: Arturze

dziwny to jest sposób

da sie jakos inaczej w takim razie?
22 mar 14:57
Artur z miasta Neptuna:
3x+3y = 100%
1x + 6y = 75%
x − jaki procent roboty robi pierwsza maszyna w ciagu 1h
y − jaki procent roboty robi druga maszyna w ciagu 1h
22 mar 14:59
2013: Arturze?
22 mar 15:04
Artur z miasta Neptuna:
yhy

22 mar 15:06
2013: 14:57
22 mar 15:06
pigor: ... a co do tego zad. z automatami np. tak : niech
x,y=? − szukane
czasy
w godzinach (h) , to warunki zadania ...

pięknie opisuje taki układ równań
wydajności pracy automatów :
1x+
1y =
13 i
1x+
6y =75% / − stronami ⇔
5y =
34−
13 i
1x =
13−
1y ⇔
5y =
912−
412=
512 i
1x =
13−
1y ⇔
y=12 i
1x =
412−
112 =
312 =
14 ⇒
x=4 i y=12 . ...
22 mar 15:08
2013: dzięki

ale chodziło mi o to 1
22 mar 15:10
pigor: ... proste jak ...

co
22 mar 15:14
Artur z miasta Neptuna:
1) ... albo dzielisz (patrz14:30)
2) ... albo zakładasz, że W(x) = (x−1)2*(x−x3) ... czyli ma dwa miejsca zerowe, w tym '−1'
jest podwójny
wymnażasz nawiasy i przyrównujesz do wyjściowej postaci W(x) ... współczynniki przy tych samych
potęgach MUSZĄ się sobie równać
22 mar 15:14
pigor: o jakie 1

;
w moim rozwiązaniu z 14.31 zastąp nawias (x−1) na (x+1) i ci wyjdzie jak w odpowiedzi ;
ja patrzyłem na treść zadania, tam ... jak wół było +1 . ...:( , a co do zad. 2) ,
nawet nie czytałem i teraz nie ma mnie dla ...

nikogo , aż do wieczora
22 mar 15:20
22 mar 15:27