maturalne zadanie z kombinatoryki
Aletha: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch
różnych cyfr?
22 mar 13:55
Artur z miasta Neptuna:
| | | |
1) liczby nie zawierają cyfry '0' .... 2*2*2*2 * | = ... |
| | |
| | | |
2) liczby zawierają cyfrę '0' .... 1*2*2*2 * | = .... |
| | |
suma = wynik
22 mar 14:01
Aletha: Dziękuję. A mógłbyś wytłumaczyć czemu ma być taka odpowiedź, bo powiem szczerze nie wiem skąd
to się wzięło....
22 mar 14:02
Baś: Arturze, czy nie wydaje Ci się, że powinno być tam uwzględniona sytuacja, gdzie wszystkie
| | | |
cyfry się powtarzają w liczbie? więc.... | *(24−2) ? |
| | |
22 mar 14:07
Artur z miasta Neptuna:
liczba 4cyfrowa ma cztery miejsca do wstawienia cyfr __ __ __ __
najpierw (1) ... skoro mają być tylko dwie (różne) cyfry to na każdym miejscu może być jedna z
dwóch cyfr ... dlatego jest 2*2*2*2
| | | |
natomiast | oznacza wybór tych dwóch cyfr (wybierasz 2 z 9 ... kolejność nie jest |
| | |
istotna)
(2) ... skoro jedną z cyfr ma być '0' to nie może '0' stać na pierwszym miejscu (bo wtedy to
nie będzie liczba czterocyfrowa tylko co najwyżej trzycyfrowa) i dlatego jest 1*2*2*2
| | | |
natomiast | oznacza wybór tej drugiej cyfry, która razem z '0' będzie tworzyć liczbę |
| | |
czterocyfrową
de facto (teraz to zauwazyłem) wynik jest zły ... bo w tym co napisałem, ujęta jest także
sytuacja liczb:
1111 , 2222, 3333, 4444, .... , 9999 (jest ich 9)
które są zarówno przy (1) jak i (2) ujęte ... dlatego od tego powinno się odjąć 18 (−18).
22 mar 14:10
Aletha: Dziękuję, teraz już mniej więcej rozumiem
22 mar 14:27