maturalne
Daniel: Witam, dzis mialem mature probna z matmy rozszerzonej i bylo tam takie zadanie:
Rozwiaz rownanie.
tgx−2sinx=0
wyszlo mi x=π/3+2kπ lub x=2π/3+2kπ gdzie k∊C
nie wiem czy to dobrze wiec jak ktos moze sprawdzic bede wdzieczny
22 mar 13:45
Baś: Mnie z kolei wyszło:
| | π | |
x=kπ lub x= |
| +2kπ lub x=−U{π}+2kπ i k∊C |
| | 3 | |
22 mar 13:56
Tragos: D: x ≠ kπ, k ∊ C
| sinx | | 2sinxcosx | |
| − |
| = 0 |
| cosx | | cosx | |
sinx − 2sinxcosx = 0
sinx(1 − 2cosx) = 0
sinx = 0 lub 1 − 2cosx = 0
x = kπ ∉ D 2cosx = 1
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ lub x = 2π − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
u Ciebie:
22 mar 13:56
Tragos: | | π | |
sorry.. to drugie rozwiązanie powinno wyglądać: x = − |
| + 2kπ  |
| | 3 | |
22 mar 13:58
Baś: Tragos , dlaczego kπ nie należy do dziedziny?
22 mar 13:58
Tragos: | | 1 | |
w sensie drugie z cosx = |
| |
| | 2 | |
22 mar 13:58
Tragos: a dziedzina tangensa
22 mar 13:59
Daniel: czyli strace 1 pkt bo napisalem ze x= π − x0 +2kπ
22 mar 14:00
Baś: no...
A wychodzi nam x=kπ
22 mar 14:00
Tragos: a no masz rację, to mi się pomyliła dziedzina z mz tangensa
to odpowiedź ostateczna powinna wyglądać:
| | π | | −π | |
x = kπ lub x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
22 mar 14:02
Daniel: to rozwiazcie dobrze : P
22 mar 14:03
Baś: Wyjątkowo się nie pomyliłam.

Aż boję się momentami coś pisać
22 mar 14:03
Tragos: dobrze, że maturę pisałem rok temu heheheh
22 mar 14:04
Baś: <Zazdrości>
22 mar 14:08
Daniel: a jeszcze takie bylo , znajdz prosta prostopadla do prostej y=− 1/2 x − 7 , styczna do okregu
o srodku (2, −1) i promieniu 2.
22 mar 14:11
Baś: prostopadła:
y=2x+b => 2x−y+b=0
odległość tej prostej od środka S jest równa r=2
|5+b|=2
√5=> 5+b=2
√5 lub 5+b=−2
√5
b= 2
√5−5 lub b= −2
√5−5
prosta:
y=2x+2
√5−5 lub y=2x−2
√5−5
22 mar 14:16
Artur z miasta Neptuna:
(x−2)2 + (y+1)2 = 4
y = 2x + b
taki układ ma mieć 1 rozwiązanie ... znajdź 'b' dla którego będzie właśnie DOKŁADNIE 1
rozwiązanie
22 mar 14:16
Daniel: ehhhhhhh , mysle ze 80% bedzie, w tych dwoch zadaniach popelnilem bledy , ale cos pkt dostane
bo wyznaczylem srodek okregu i promien a w tamtym jedno rozwiazanie dobre

. Reszte zadan
raczej mam dobrze
22 mar 14:17
Baś: Wydają się dość proste

Ja tam marzę o 80%
22 mar 14:18
22 mar 14:20
Artur z miasta Neptuna:
kiedyś marzyły o rolach aktorek, modelek ... a teraz − by dostać 80% z matury z matmy
22 mar 14:20
Baś: Takie czasy, trzeba się przyzwyczajać

Chociaż marzenia z tej samej półki z etykietką "Raczej niemożliwe"
22 mar 14:22