matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asyptoty pionowa i pozioma funkcji
Margolcia:
Witam
cosx
Prosze pomozcie mi obliczyc asymptoty tej funkcji f(x)=
x
2
−2x+1
Nie mam też pojecia ile wynosi lim cosx
22 mar 13:07
Artur z miasta Neptuna:
lim cosx −−− nie istnieje
ale lim −1 ≤ lim cosx ≤ lim 1 oraz:
−1
cos x
1
0 = lim
≤ lim
≤ lim
= 0
(x−1)
2
(x−1)
2
(x−1)
2
cos x
więc z tw. o trzech ciągach: lim
= 0
(x−1)
2
22 mar 13:15